Actualitate

(Video) Clădirea fostului Spital Brătianu, în trecut propusă pentru demolare, a revenit la viață. Va găzdui inclusiv evenimente internaționale

La aproape două decenii de la închidere, clădirea fostului Spital Brătianu va fi redată buzoienilor. În ultimii trei ani, construcția emblematică de pe Bălcescu a trecut printr-un amplu proces de modernizare, fiind transformată dintr-o ruină, propusă la un moment dat chiar pentru a fi demolată, într-un centru muzeal care va găzdui inclusiv evenimente culturale cu participare internațională. Astăzi, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, alături de Costache Daniel, directorul Muzeului Județean, au făcut prima vizită, după renovare, și au anunțat că din această toamnă buzoienii vor putea participa la primele evenimente organizate în curtea complexului.

Una dintre cele mai vechi clădiri din municipiul Buzău, cu o istorie de peste 125 de ani,  tinde să devină unul dintre punctele de maximă atracție pentru turiștii care vor ajunge în orașul reședință de județ. Fostul Spital Brătianu, închis în anii 2000 a revenit la viață.

După trei ani în care clădirea construită în 1895 a fost consolidată și modernizată, astăzi a fost făcută recepția lucrărilor, prilej cu care Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău a amintit inclusiv despre momentele în care s-ar fi propus chiar și demolarea fostului spital.

Ca sa ajungă la stadiul actual, la Brătianu au fost investiți aproape 15 milioane de lei, bani atrași atât de la Uniunea Europeană cât și din bugetul Consiliului Județean. Iar investițiile nu se opresc aici. Urmează să fie achiziționat mobilierul și, în paralel, trebuie finalizate și lucrările de amenajare a curții interioare ce va deveni, din această toamnă, o grădină publică, unde toți buzoienii vor putea să se relaxeze și chiar să asculte muzică sau să participe la diferite evenimente culturale.

După ce va fi achiziționat și mobilierul, Centrul Muzeal Brătianu își va putea deschide larg ușile și pentru evenimente ce vor fi organizate în interior, iar lista surprizelor la care deja lucrează directorul Muzeului Județean, Costache Daniel, este foarte lungă. Clădirea albă de pe Bălcescu va deveni un reper cultural internațional.

Aceste evenimente vor avea loc, cel mai probabil, începând cu prima parte a anului următor, după ce vor fi create toate condițiile pentru ca fostele săli de operații să găzduiasză obiecte culturale de patrimoniu, ce vor fi expuse, în premieră, la Brătinau.

De altfel, în una din foste săli de operații va fi organizată o expoziție permanentă în care vizitatorii vor putea afla istoria clădirii, iar printre exponate se vor număra și două lămpi scialitice, salvate din fostul spital. De asemenea, conducerea Muzeului Județean deja lucrează la crearea unor suveniruri personalizate ce urmează să fie vândute în magazinul propriu al Centrului Muzeal Brătianu

Pentru început, la Centrului Muzeal Brătianu vor fi șase angajați . Întregul complex va fi supravegheat video dar va avea și pază. Cei care vor dori să viziteze clădirea vor fi nevoiți să achite și un bilet de intrare, valoarea acestuia urmând să fie stabilită.

Mai multe imagini din interiorul Centrului Muzeal Brătianu găsiți aici.