Actualitate Agricultura acum Social

BUZOIANUL CARE S-A REINVENTAT ÎN PANDEMIE! Afacerea sa îi aduce un venit lunar de 5.000 de euro. O legendă de mii de ani i-a purtat noroc

Un buzoian din Topliceni, care deține o fermă pe un deal cu legende de mii de ani, a ajuns să vândă tone de fructe și legume pe internet după ce hipermarketurile i-au reziliat contractele, la începutul pandemiei. Magazinul online i-a adus, încă din prima lună, un venit de mii de euro.

Povestea familiei Panaete din Topliceni a început în urmă cu șase ani când a decis să-și investească economiile într-o afacere în domeniul agricol. Fără să aibă niciun petic de pământ, Vasile Panaete a acceptat propunerea nepoților care își doreau să dezvolte un business ce avea ca bază producerea de fructe și legume în sistem ecologic.

„Am pornit practic de la nimic. Ideea a aparținut nepoților mei, care au venit cu propunerea de a face o afacere în domeniul agriculturii cu condiția ca totul să fie ecologic. La început, am fost reticent pentru că nu știam nimic despre agricultura ecologică. Cu ce costuri, cu ce sacrificii se face. Dar acum, după șapte ani, dacă ar veni cineva să-mi spună să fac convențional, categoric nu aș face. În primul rând pentru sănătatea mea, a familiei, a celor din jur și a celor care vor să consume fructe și legume sănătoase. Acesta este trendul: să hrănim sănătos”, a spus Vasile Panaete.

Ferma din dealul cu legende

Și de la idée la fapte a fost doar un pas. Mai exact, achiziționarea terenului. Pentru început familia a cumpărat patru hectare, la 35 de kilometri de municipiul Buzău, pe un deal încărcat de legende, care, în final, a dat și numele afacerii ”Dealul Sofiei”.

” Legenda spune că, pe vremea când județul Slam Râmnic era domnit de boieri, exista acolo un deal roditor rămas în zestre Sofiei de la mama sa. Fiica dintâi a unuia dintre cei mai bogați moșieri, Sofia și-a ales un tânăr muncitor pe placul inimii sale, ce lucra pământurile tatălui ei. Însă, cum nu de puține ori se întâmpla, cu toată truda tânărului, acesta nu izbuti să fie pe plac bătrânului moșier, ce promisese mâna Sofiei în dar unui vecin înstărit. Plin de mânie la auzul veștii căsătoriei, moșierul alese să îi izgonească pe amândoi, iar Dealul, primit în zestre de la mama sa, era acum tot ce le rămăsese, odată plecați din casa părintească. Acolo pe deal, cei doi au construit o căsuță mică de chirpici, iar Sofia a dat naștere la 3 copii balai, cu obrajii rumeni și ochii mari, răbdători. Și cum pământul îi răsplătește pe cei ce-l muncesc, legenda Dealului Sofiei povestește cum întreaga familie a trăit toată viața hrănindu-se cu roadele sale, și fără trebuință de multe”. 

Din nimic, a ajuns la o fermă de peste 18 hectare

Cu un plan bine pus la punct, Vasile Panaete și nepoții săi, cu care este asociat, au dezoltat ferma ”Dealul Sofiei”. În fiecare an au crescut atât suprafața cultivată cât și suma investită. Profitul din fiecare an l-au reinvestit așa au ajuns, în șase ani, la o investiție de 300.000 de euro și la o fermă ce se întinde pe aproape 19 hectare. Are atât livezi de măr, cireș și prun cât și vii, legume, plante de nutreț și cereale.

” Am început de la zero, nu aveam absolut nimic. Am pornit cu economiile mele și ale nepoților. Am făcut și credite bancare. Dar tot ce am obținut din primul an și până acum a reinvestit. În total peste 300.000 de euro. Dar cel mai importantă a fost răbdarea. Cred că am avut răbdare cât pentru un județ întreg. Important este să ai și drag de ceea ce facă, să îți placă” , povestește Vasile Panaete.

Pandemia i-a dat peste cap strategia de vânzări

Totul a mers conform planului de afaceri timp de șase ani. Marfa era livrată, pe baza unor contracte fixe, către marile lanțuri de magazine, însă pandemia i-a schimbat complet strategia de vânzări. Concret, hipermarketurile i-au reziliat contractele, așa că a fost nevoit să găsească imediat o nouă soluție pentru a-și vinde tonele de legume și fructe.

”Pandemia nu a afectat agricultura, a afectat comercializarea. Pe noi pe acest segment ne-a afectat. Anii trecuți vindeam marfa la mai multe centre comerciale, anul acesta nu am mai avut contracte. Așa că am deschis un magazine online. Și a fost un succes. Am ajuns la vânzări de 5000 de euro pe lună. Se caută orice. Deocamdată livrăm în București și Ilfov”,a spus Vasile Panaete.  

Reușita de până acum îi dă încredere buzoianului care are planuri mari pe viitor. Vrea să dezvolte partea de vânzări online și, în plus, lucrează la o hală unde să producă sucuri și fructe uscate, dar și un spațiu pentru sortare, ambalare şi depozitare.

Deși 2020 a fost un an greu atât din punct de vedere al vânzărilor cât și al secetei care i-a micșorat producția, fiind poate cea mai mică recoltă de până acum, buzoianul spune că nu ar renunța la agricultura ecologică și să folosească substanțe chimice care i-ar mări producția. În plus, are în plan și alte investiții cum ar fi irigarea întegii livezi, deocamdată fiind dotată cu sistem de irigat doar livada de cireș.