Actualitate Agricultura acum

Bani pentru culturile calamitate. Fermier din Buzău: ”Nu știu dacă vor ajunge să acopere pierderile”

E oficial: fermierii vor primi despăgubiri, în acest an, după ce seceta a făcut ravagii. Sunt 780 de mii de agricultori din toată țara care vor primi bani, pentru a mai recupera parte din pierderile înregistrate din cauza secetei.

Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit căruia fermierii au termen până pe 15 noiembrie depună dosarele pentru a primi despăgubiri. Sunt deja procesate cererile a 730 de mii de fermieri care solicită să fie despăgubiți.

Mulți dintre agricultori cred însă că ajutorul de la stat vine prea târziu, întrucât sunt în imposibilitatea de a începe lucrările de toamnă, din cauza pierderilor.

”Aceste despăgubiri trebuiau deja să fie în contul fermierilor pentru că lucrările agricole cu înființarea lucrărilor din această toamnă se fac acum, iar fermierii au mare nevoie pentru aprovizionarea cu motorină, inputuri, semințe astfel încât să poată să semene în timp util suprafețele pe care și le-au propus. Am înțeles totuși rațiunea pentru care ministrul a anunțat data de 15 noiembrie:  ei nu au alocat la rectificarea de buget care s-a făcut sumele aferente acestor despăgubiri și așteaptă următoarea rectificare de buget de la sfârșitul anului. Probabil atunci banii aceștia vor fi acordați.  Nu știu în ce măsură sumele vor ajunge să acopere cât de cât pierderea fermierilor”, a declarat, pentru Șansa News, Valeriu Alecu, fermier în județul Buzău.

Pe de altă parte, statul va da și subvenții mai mari pentru pregătirea producției viitoare. Este vorba despre o subvenție în avans de 70 %, care va fi acordată inclusiv crescătorilor de animale. Aceste avansuri nu sunt suficiente pentru a susține campania agricolă de toamnă, sunt de părere fermierii.

”Avansurile întotdeauna au fost într-o perioadă 70% parte din această subvenție. Aceste avansuri vor fi acordate începând cu data de 16 octombrie, dar mare parte din fermieri vreau să vă spun că au și consumat banii pe care urmau să-i primească de la APIA prin acele adeverințe cu care au mers și au luat de la bănci credite pentru a putea face lucrările din această toamnă”, a mai spus Vasile Alecu.

România a traversat, anul acesta, cel mai secetos an din istoria agriculturii. Ultimele evaluări arată că aproape 800 de mii de hectare sunt afectate de secetă, în 37 de județe. Cele mai mari pierderi sunt la grâu, orz, orzoaică, ovăz, secară și rapiță. Culturile de primăvară cele mai afectate sunt porumbul, floarea-soarelui, soia și plantele furajere.