Actualitate Șansa de Berca Șansa de Nehoiu Șansa de Pogoanele

(EXCLUSIV) CENTRE MEDICALE ZONALE PENTRU DEBLOCAREA AGLOMERAȚIEI DE LA UPU. Cum vor funcționa, unde se vor înființa! Vezi în zona ta (VIDEO)

Critici dinspre administrația județeană buzoiană către managementul sanitar al Ministerului Sănătății. Deciziile luate de la vârful Ministerului Sănătății au dus la supraaglomerarea unității de primire urgențe a Spitalului Județean, spune președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, care anunță în premieră demararea unui proiect menit a veni atât în sprijinul pacienților, cât și al medicilor. Crearea de centre medicale zonale este soluția identificată de adminsitrația județeană pentru a scăpa de aglomerația de la UPU. Înființarea unor astfel de centre îi scapă și pe bolnavi de drumurile lungi și anevoioase până la spitalele unde sunt primiți. Subiectul a fost abordat aseară în emisiunea Focus News de la Focus Tv, unde, în EXCLUSIVITATE, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că are în plan înființarea mai multor centre de sănătate zonale în județul Buzău.

„O să am o discuție pe mai multe zone, începând cu cei de pe Valea Nehoiului, cu cei de pe Valea Slănicului, și așa mai departe, spre Valea Rîmnicului, să deschidem cel puțin 2-3 centre de acest gen, vitale ca să facă legătura cu Spitalul Județean Buzău sau Spitalul Municipal Rm. Sărat. Centre zonale, zic eu, pentru ca un astfel de centru să deservească 2-3 comunități. În România nu sunt astfel de centre, dar am văzut în altă parte. Dar de unde am plecat eu? De la vechile spitale, cum erau ele structurate astfel încât să răspundă nevoilor cetățenilor. Incredibil, cum în anul 2020, tu, oraș Pogoanele, să nu ai spital?”,a precizat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

În județul Buzău sunt funcționale la această oră 3 centre de permanență: la Vernești, Vintilă Vodă și Berca. De asemenea, la Pârscov funcționează un Centru de Sănătate, secție exterioară a Spitalului Județean Buzău, unde locuitorii de pe Valea Buzăului primesc îngrijiri medicale pentru diverse afecțiuni, aici fiind posibilă inclusiv realizarea unor intervenții chirurgicale simple.

Însă, cele trei centre de permanență și Centrul de Sănătate Multifuncțional Pârscov sunt prea puține pentru miile de bolnavi din toate colțurile județului. Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a arătat în emisiunea Focus News de la FTv, că este nevoie de schimbarea politicii practicate de Ministerul Sănătății pentru a veni în ajutorul oamenilor.

“Este vorba despre politicile de sănătate pe care le fac ministerele de resort, mî refer la Ministerul Sănătății. Trebuie o politică absolut coerentă la nivel național, să spună foarte clar, este nevoie de atâtea centre de sănătate publică la un nr. de atâți locuitori, sau la atâți kilometri, este nevoie de atâtea spitale municipale, atât putem noi ca și Minister al Sănătății, dar lăsăm și autorităților locale dacă găsesc resurse, dacă au cu cine să se asocieze, să găsim cadrul legislativ flexibil să putem înființa spitale în parteneriat, Consiliul Județean cu alte comunități, unde să venim noi cu finanțarea, și cred că atunci lucrurile vor funcționa.”,a declarat Petre Emanoil Neagu în emisiunea Focus News de la Focus Tv.

La Pogoanele, un astfel de centru de permanență ar fi mai mult decât necesar. Timp de aproape doi ani, când a fost deschis un centru în oraș, localnicii care aveau probleme de sănătate se prezentau în fața medicilor care profesau aici și în doar câteva zeci de minute erau consultați și primeau tratamentul necesar. Acum, însă, sunt nevoiți să parcurgă până la 40 de km, distanța dintre Pogoanele și municipiul Buzău.

“Un centru de permanență ar fi nemaipomenit. A funcționat vreo 2 ani de zile la noi un astfel de centru, l-am și dotat dar între timp câțiva medici au plecat și nu erau cadre suficiente care să asigure permanența. Am încercat doar cu 3-4 medici, nu acopereau toate cele 7 zile ale săptămânii și nu ni s-a dat voie să lucrăm doar 5 zile pe săptămână. A trebuit să îl desființăm, deși oamenii erau foarte mulțumiți pentru că zi și noapte aveau asistență medicală.”, a declarat pentru ȘANSANEWS.ROprimarul din Pogoanele, Florin Dumitrașcu.

Un centru de permanență deschis la Pogoanele ar deservi mii de locuitori. Numai în oraș sunt 7500 de persoane însă și oamenii din comunele învecinate ar putea apela la serviciile medicale de aici, fără a mai fi nevoiți să străbată kilometri întregi până în municipiul reședință de județ.