Social

6 LUNI ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE! Este pedeapsa dictată în cazul unui buzoian care a fugit din spital deși era suspect de coronavirus

Un bărbat din Merei a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Bărbatul de 50 de ani, din Izvoru Dulce, comuna Merei, a fost trimis în judecată după ce în luna aprilie a fugit din modulul Spitalului Județean Buzău, unde fusese izolat cu suspiciune de coronavirus. În noaptea de 9 spre 10 aprilie, buzoianul a sunat la 112 și a cerut ajutor medical spunând că se simte foarte rău, are febră  și tușește. În condițiile în care fiul său se întorsese recent din Italia, medicii de la Spitalul Județean Buzău au decis să îl izoleze în containerul special amenajat în curtea unității medicale pentru pacienții suspecți de coronavirus. Între timp, i-au efectuat testul COVID-19. Până să primească rezultatul, buzoianul a reușit să se facă nevăzut și a fugit din spital. Când a fost semnalată dispariția acestuia, medicii au anunțat poliția. După câteva ore, bărbatul, suspect de infecție cu coronavirus, a fost descoperit de oamenii legii la Merei, aproape de casă. El a fost ridicat și dus înapoi la spital. Ulterior, testul pentru coronavirus efectuat în cazul bărbatului a fost negativ. Chiar și așa, pentru gestul său de a fugi din spital deși era suspectat de infecție cu coronavirus, a fost dat pe mâna procurorilor iar apoi trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Magistrații Judecătoriei Buzău l-au condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare. Totodată, buzoianul de 50 de ani va trebui să frecventeze un program de reintegrare socială și să muncească în folosul comunității timp de 60 de zile.

“Condamnă inculpatul G. Viorel la o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, săvârşită în data de 10.04.2020. În baza art. 91, Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. În baza art. 93, alin. (2), lit. b) Cod penal, impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Merei sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.”, se arată în decizia Judecătoriei Buzău.

Magistrații au stabilit un termen de 10 zile în care soluția putea fi atacată, însă niciuna dintre părți nu a făcut apel.